Партньори
Dual Gres-Испания Eco Ceramica-Испания Emigres-Испания Oset-Испания STN Ceramica-Испания Cifre-Испания Aranda Novogres Ceramica Latina Azulejo Espanol Baldocer Ceramicas-Испания Akgun Seramik / Dura-tiles-Турция Porcelanicos HDC-Испания Gresan-Испания Louis Valentino Vinstone Xinruncheng Ceramics-Китай Vidima-България Ideal Standatd-България Grohe-Германия Roca-България Fayans-България Tubadzin-Полша Termal Seramik-Турция Pamesa Ceramica-Испания Navarti Argenta Ferro
Plochkite.bg Интересно Назад
Интересно

Думата теракота идва от прекрасния италианския език и буквално означава изпечена земя.

В съвременния свят ‘теракот’ е  вид керамика без глазура, приготвяна на базата на особен вид глина, която след изпичане придобива обикновено червеникъв оттенък.  Едно от най-известните произведения, изработени от теракота, е теракотената армия от времето на китайската династия Цин.  Още от древността теракота е използвана в грънчарството, при изработване на статуи и фигурки, а също така и строителни материали като керемиди и тухли.

Теракотът се използва от много дълго време. Всъщност той е единственият глинен продукт, употребяван до 14-ти век. Археолозите откриват теракотени скулптури, които са на около 5000 години!Преди да разкажем по-подробно за теракота е добре да споменем всъщност по-обща информация за керамичните плочи, като представим различните видове и техните спецификации. Най-общо плочките се разделят на два вида, според  своето приложение, а именно - фаянс (стенни почки) и теракот и гранитогрес (подови плочки).  Начинът на производство на двете групи е различен, както са различни и техните качества съответно.

Теракотът и гранитогресът намират приложение в частния и в обществения сектор. Различават се по няколко показателя, като износоустойчивост, водопоглъщаемост, степен на измръзване и т.н. Плочките от фаянс, теракот или гранитогрес могат да се използват за коридори, бани или трапезарии. Но за да успеем да определим сами кой материал би бил най- подходящ за конкретното помещение е добре да можем да ги различаваме.

Най-общо казано, разликите между теракота и гранитогреса са:

- Гранитогресът е по-тежък в сравнение с теракота.Теракотът е с по- ниска цена.

-Гранитогресът е по-труден за обработка

-Теракотът е лесен за рязане.

-Теракотът е подходящ  за употреба на вътрешни помещения, които не са много натоварени.Теракотът е един от трайните материали, подходящи за подова настилка, но имайте предвид, че качеството му  се определя от производителя.

След избора и поставянето, идва ред на експлоатацията на новия под и съответно на неговата поддръжка. Правилната поддръжка е важна за това да ползваме по- дълго плочките.

Самото почистване на теракота изглежда, като простичка работа -  минавате ги с мопа и готово. Tака, но ако искате подът и/или стените да запазят по-дълго блестящия си вид, ще трябва да отделяте малко повече време за тях .
И ето няколко прости и лесни стъпки, който биха запазили вида на нашите плочки чудесен за по- дълго време, а и не биха ни отнели много време:
Плочките в банята подсушавайте всеки път след намокряне. Така ще предотвратите появата на досадните бели петна, които се премахват трудно (особено, ако сте избрали по- тъмен цвят плочки).Веднъж седмично използвайте почистващ препарат за избелване, като можете сами да си го приготвите, за да избегнете вредните съставки.Правите паста от сода за хляб и вода. Смесвате 3 части сода с 1 част вода и разбърквате. Нанасяте плътен слой от получената смес върху плочките и фугите.