Често задавани въпроси

Всички керамични плочки - фаянс, теракота и гранитогрес се произвеждат от глина, пресована и изсушена в специални пещи. За изработката им най-често се използва червена или бяла глина. Повърхността им e покрита с траен гланц, който носи цвета и текстурата на различните модели. Използват се както за стенни, така и за подови плочки за баня или кухня.

Най-общо плочките се разделят на два вида – стенни (Фаянс) и подови (Теракота и Гранитогрес), според приложението им.  Начинът на производство  на двете групи е различен, както са различни и качествата им.. Теракота и гранитогреса намират приложениев частния и обществения сектор.  Различават се п о няколко показателя- износоустоичивост, водопоглъщаемост, степен на измръзване и други. За да можем сами да определим кой материал е най-подходящ за нуждите ни е важно да ги различаваме.

Обобщено разликите между теракота и гранитогреса са:

- Фаянса е подходящ само за стенни повърхности, поради неговата висока водопоглъщаемост.

- Теракота е подходящ за употреба на подови настилки във въртешни и външни помещения, които не са много натоварени. Той е лесен за рязане.

- Гранитогреса е по-тежък от теракота. Подходящ е за полагане както на вътрешни, така и на външни пространства, поради неговата ниска водапоглъщаемост. По-труден е за обработка, но и по-здрав и по-износоустойчив.